In dit onderdeel kun je informatie vinden over eten en drinken in Laos. Voor veel mensen is dit een belangrijk onderdeel van hun reis of vakantie en lekker eten en drinken draagt voor velen bij aan een goede beleving van een land. 

Drinken

Niet alcoholisch
Laos is meestal warm, dat betekend dat je genoeg moet drinken. Het kraanwater is ongeschikt voor consumptie en het is dan ook sterk af te raden het te drinken. In winkeltjes en langs de kanten van wegen is op vele plaatsen water te verkrijgen uit flessen in diverse maten. Er is ook frisdrank te koop. Pepsi (en soms Coca Cola), Mirinda (hele zoete Sinas), Fanta, Sprite, Ice Tea etc. is op veel plaatsen verkrijgbaar. Koffie en thee is er ook en Laotiaanse koffie wordt door veel mensen erg gewaardeerd. Er gaat vaak gecondenseerde melk in de koffie waardoor de smaak wat anders kan zijn dan de meeste mensen gewend zijn in Nederland en België. Fruitshakes zijn er op vele plaatsen ook te verkrijgen (voornamelijk op plaatsen met veel toeristen) en deze zijn erg populair bij de bezoekers van Laos. Je kunt fruitshakes krijgen in vele verschillende soorten smaken. Het fruit wordt in een mixer gemixt met gemalen ijsblokjes en (gecondenseerde) melk of kokosmelk.

Alcoholische dranken
Beer Lao is de trots van Laos en je ziet dan ook door het gehele land vlaggetjes en andere reclame uitingen van dit biermerk. Het bier is op heel veel plaatsen te verkrijgen en wordt doorgaans verkocht in grote flessen van 640 ml en heeft een alcoholpercentage van 5%. Beer Lao is ook te verkrijgen als een donker bier in een kleinere fles. Het biermerk is ook erg populair onder vele bezoekers van Laos. Als je interesse hebt om het biertje ook hier eens te drinken dan kun je ons bereiken per e-mail. Lào-láo is een rijstdrank met een flink alcoholpromillage. Vaak wordt het door mensen zelf gebrouwen en het is erg goedkoop. Niet iedereen is onder de indruk van de smaak maar het kan geen kwaad het eens te proberen.

 
Beerlao (normaal)Laotiaans whiskydiverse soorten bier uit een winkel in VientianeRijstwhisky

Eten

Laotiaans
Laotiaanse eten wordt door de meeste mensen erg gewaardeerd al valt over smaak natuurlijk niet te twisten. Laos is een Oosters land en dat betekend een oosterse keuken die vaak gebruik maakt van pittige ingrediënten. De Thaise keuken is op vele punten hetzelfde als de Laotiaanse maar er is zeker een verschil te merken. Laotianen gaan zelf niet vaak uit eten en de keus is dan vaak ook vrij beperkt op sommige plaatsen. Op andere plaatsen (vooral met veel buitenlanders) daarintegen zijn de menukaarten erg groot en is er een grote variatie aan gerechten. Zelfs bij eettentjes aan de Mekong met een open ‘keuken’ is het aanbod vaak erg groot en maakt men met beperkte middelen de lekkerste gerechten klaar. In de hoofdstad Vientiane en in de stad Luang Prabang is het niet moeilijk om een restaurant te vinden. In de kleinere plaatsen zul je langer moeten zoeken en zul je soms tevreden moeten zijn met een zeer beperkt aanbod. In Laos wordt veel vis gegeten in de plaatsen die liggen aan de Mekong en andere rivieren. Op andere plaatsen vindt je ook weer meer vlees. Kip, rundvlees, waterbuffel en varkensvlees zul je meestal aantreffen op de menu’s maar soms ook wel ander vlees.   

Kleefrijst (Khào niaw)
Rijst, gestoomd in een mandje en vervolgens met dit mandje en al geserveerd. Je kunt dit met de hand eten. Als je het wilt eten zoals de meeste Laotianen dan eet je het met de hand, maak je er een bolletje van een eet je dit samen met de rest van het eten op. Je kunt het bijvoorbeeld dippen in een sausje.

Papaja salade
Pittige salade van nog niet rijpe papaja’s.

Làap
Fijngehakte vis of vlees. Gekruid met bijvoorbeeld mint, peper, en knoflook. Dit wordt meestal gegeten met kleefrijst (khào niaw) en een sausje. Op sommige plaatsen wordt voor de Làap rauw of bijna rauw vlees gebruikt! Hier moet je erg mee opletten en je kunt het eigenlijk beter niet eten.


een saladeeen soort van groente

stalletje met brood in de hoofdstad Vientianeeen broodje tonijn

Westers
Als je op zoek bent naar Westerse kost is Vientiane en Luang Prabang ook de juiste plaats. Omdat Laos vroeger overheerst is door de Fransen zijn er nog diverse Franse restaurants en is het dus mogelijk om daar Westers te eten. Op veel menu’s in de hoofdstad, in Luang Prabang en Vang Vieng zul je ook Westerse ‘gerechten’ tegenkomen op de menukaart die voornamelijk Laotiaans eten bevat. Houdt er rekening mee dat het eten van lokaal (Laotiaans) eten de lokale economie vaak meer stimuleert dan het eten van Westers eten.

GoLaos.nl